Z činnosti dolnoradechovských hasičů v druhém pololetí roku 2022

O tom, co se „u našich hasičů“ dělo v prvním pololetí, jste se dočetli v minulých číslech Zpravodaje. Rádi bychom opět navázali a seznámili čtenáře, sousedy i občany vesnice s událostmi SDH Dolní Radechová, které proběhly od ledna do května.

Jednotka měla v tomto období celkem šest výjezdů.

Ve středu 17. srpna jednotka vyjela ke zraněnému traktoristovi, na kterého se převrátil malotraktor v Hlubočkách. V neděli 21. srpna vyjela odstranit spadlý strom, který zasahoval přes celou šíři komunikace v kopci Červeňák.

Ve čtvrtek 8. září jednotka vyjela odstranit dva spadlé stromy, které byly nad vozovkou do sebe zaklíněné a hrozily pádem na vozovku v kopci Červeňák. V pondělí 19. září jednotka vyjela k požáru v energocentru v náchodské nemocnici. Jednalo se o taktické cvičení složek IZS, ul. Purkyňova, Náchod.

V úterý 18. října jednotka zasahovala u požáru chatky v Náchodě – Bělovsi. V pondělí 24. října jednotka vyjela k požáru v prostorách náchodského zámku. Opět se jednalo o taktické cvičení složek IZS.

Jako již každoročně jsme i letos byli přizváni na konci července k přípravám a školením pro Rescue Camp. Jedná se o hasičsko-záchranářský tábor, který má pro děti veliký přínos. Jsme rádi, že i my toho můžeme být součástí. Pomáháme chystat fingované dopravní nehody, které jsou plně v naší režii. Mají velký přínos nejen pro účastníky campu, ale i pro členy jednotky, kteří si tak mohou oživit své znalosti a procvičit nutné dovednosti, aby v případě opravdové události mohli být co nejlepší. Kromě samotných výjezdů zajišťujeme i teoretická školení. Snažíme se je vést tak, aby děti načerpaly co nejvíce znalostí. Doufáme, že letos byli všichni spokojeni s naší prací a přidanou pomocnou rukou.

Letní sobotu 30. července jsme se opět připojili k organizaci tradiční radechovské akce s názvem Motožabák. I přes ne příliš přívětivé počasí jsme se nakonec mohli těšit z vyjížďky asi 30 motocyklů a ze 182 návštěvníků večerní zábavy, o kterou se tradičně postarala kapela Nanovor. Celou akci jsme pořádali společně s místním spolkem Motožabák.

V pátek 23. září a v sobotu 24. září se konaly komunální volby. Jako „Sdružení nezávislých kandidátů – Hasiči“ jsme obhájily 3 mandáty (celkem 7 volených zastupitelů).  S výsledkem voleb jsme spokojeni a budeme se snažit svoji práci vykonávat s nejlepšími úmysly.

Naše jednotka byla přítomna v pátek 7. října na Kramolně, kde proběhlo okrskové cvičení. Námětem cvičení bylo vyhledávání ztracených osob v terénu.

Během roku probíhala dále rekonstrukce naší hasičárny. V rámci ní došlo k rozšíření prostor garáží a klubovny, vnitřním stavebním úpravám i změně způsobu vytápění. Práce v tuto chvíli jsou skoro u konce. Zbývají už jen maličkosti a budeme moci upravenou hasičárnu užívat naplno.

Setkávání Mladých hasičů jsme v tomto školním roce 2022/2023 opět zahájili, ale pro nedostatek přihlášených dětí jsme ho po čtyřech schůzkách museli zrušit. Mladí hasiči se tedy aktuálně v naší obci neschází a výhledově to bohužel na obnovu nevypadá.

Přehled výjezdů jednotky lze najít jak na webových stránkách, tak i v hasičské vývěsce před obchodem. V případě zájmu mezi sebe rádi přivítáme další nadšené hasiče (jak ty mladé, tak ty dospělé ).

U příležitosti konce roku bychom chtěli poděkovat všem členům, kteří přiložili ruku k našemu společnému dílu a pomohli při uskutečnění zmiňovaných akcí. Poděkování patří i všem, kteří nás aktivně podporují při našich činnostech. Velký dík patří obecnímu úřadu, starostovi obce Ing. Janu Michelovi a obecnímu zastupitelstvu za podporu, bez které by nebylo možné většinu činností vykonávat. Všem tedy velké díky a přejeme vám příjemný a úspěšný nový rok 2023.

Závěrem nám po dvouleté pauze dovolte pozvání na hasičský ples, který se bude konat v sobotu 18. února ve sportovní hale od 20:00. Všichni jste srdečně zváni!

 

  Odkaz na oficiální Facebook Mladých hasičů DR, kde najdete spoustu užitečných informací: ZDE