Z činnosti dolnoradechovských hasičů ve třetím čtvrtletí roku 2023

O tom, co se „u našich hasičů“ dělo v prvním pololetí tohoto roku, jste se dočetli v minulých číslech Zpravodaje. Rádi bychom opět navázali a seznámili čtenáře, sousedy i občany vesnice s událostmi SDH Dolní Radechová, které proběhly od konce června do října.

Jednotka měla v tomto období celkem dvanáct výjezdů.

Ve středu 28. června jednotka zasahovala u požáru průmyslového objektu v Náchodě. Na místě zasahovala společně s HZS Náchod, JSDH Červený Kostelec, JSDH Horní Radechová, JSDH Náchod a JSDH Nové Město nad Metují.

V neděli 2. července jednotka vyjela k požáru hlášeného v jednom z bytů bytového domu v Náchodě. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná pouze o připálené jídlo. Ve středu 5. července jednotka vyjela hasit požár pole, který byl oznámen operačnímu středisku. Po příjezdu na místo však bylo zjištěno pouze neohlášené pálení. V neděli 16. července vyjela jednotka hasit požár hořících balíků sena na poli. Ve čtvrtek 20. července dopoledne pak jednotka spěchala k požáru ve skladu průmyslového objektu, který byl ohlášený pultem centrální ochrany. Jednalo se jenom o planý poplach. V pondělí 24. července zasahovala u dopravní nehody motocyklisty, který nezvládl řízení a vyjel v naší obci mimo komunikaci do nedalekého potoka. V úterý 25. července při cestě z výcviku Rescue Camp přijela naše jednotka k dopravní nehodě tří osobních aut. Nehoda se obešla bez zranění, jen s únikem pohonné kapaliny. Na události bohatý červenec v sobotu 29. během Motožabáku uzavřel výjezd k dopravní nehodě osobního automobilu, na který spadla během jeho jízdy větev ze stromu. I tato nehoda se obešla bez zranění.

V pondělí 7. srpna v brzkých ranních hodinách jednotka vyjela odstranit spadlý strom v ulici Kostelecká. Strom bránil průjezdu dopravních prostředků v obou směrech. Ve stejný den hned dopoledne jednotka vyjela odstranit další spadlý strom v ulici Náchodská. Strom již byl při příjezdu částečně odstraněn. Jednotka douklidila místo události.

V podvečer v úterý 12. září jednotka vyjela do Náchoda, aby se zapojila do pátrání po dvou pohřešovaných dětech. Děti byly naštěstí v pořádku nalezeny ještě před setměním.

Ve středu 11. října jednotka vyjela do ulice Červeňák k tragické nehodě osobního automobilu. Jeho 74letý řidič při nehodě utrpěl velmi vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu všech záchranářů na místě podlehl. Jeho spolujezdkyni museli záchranáři poskytnout intenzivní péči. Na místě jednotka spolupracovala s dalšími složkami IZS a vrtulníkem LZS.

Jako již každoročně jsme i letos byli přizváni na konci července k přípravám a školením pro Rescue Camp. Jedná se o hasičsko-záchranářský tábor, který má pro děti veliký přínos. Jsme rádi, že i my toho můžeme být součástí.

Letní sobotu 29. července jsme se opět zapojili k organizaci tradiční dolnoradechovské akce s názvem Motožabák. Počasí vyjížďce letos přálo a motocykly se stihly vrátit ještě před bouřkou, která se přes obec přehnala. Následně jsme se pak mohli těšit ze 252 návštěvníků večerní zábavy, o kterou se tradičně postarala kapela Nanovor. Celou akci jsme pořádali společně s místním spolkem Motožabák.

V sobotu 9. září jsme za hasičskou zbrojnicí společně s příchozími oslavili 140 let od založení SDH Dolní Radechová. Celou akci odstartoval slavnostní ceremoniál při kterém jsme si připomněli něco z historie i ze současnosti sboru. Vyslechli jsme si několik gratulací od našich hasičských přátel i od vedení naší obce. V rámci ceremoniálu jsme také udělili vyznamenání některým členům SDH Dolní Radechová. Během odpoledne pak děti mohli vyzkoušet střelbu ze vzduchovky, hasičský překážkový běh, skákací hrad i hasičský útok na cíl. Děti i dospělí si na vlastní kůži mohli vyzkoušet práci s hasicím přístrojem, prohlédnout si vystavenou hasičskou techniku, nahlédnout pod pokličku zásahového policejního automobilu nebo se zúčastnit tomboly. Po celou dobu akce byla zpřístupněná celá nově zkolaudovaná hasičská zbrojnice. Každý si mohl prohlédnout nejen její stavební dispozice, ale i vybavení nebo nahlédnout do kronik či starých fotografií. Odpoledne k poslechu a tanci hrála kapela Osto6 UKULELE a o večerní rockovou zábavu se pak postarala skupina Blůůdy Brazrss. Moc děkujeme všem, kteří na akci přišli a podpořili tak naši snahu a dlouholetou práci. Zároveň děkujeme všem sponzorům akce i jednotlivým dárcům, bez kterých by zrod celé akce byl mnohem složitější. Věříme, že si všichni přítomní odpoledne i večer užili a my se budeme těšit na další společná setkání.

V pátek 13. října byla naše jednotka přítomna v Bražci, kde proběhlo okrskové cvičení. Námětem cvičení bylo hašení lesního požáru ve ztížených podmínkách s převýšením.

Přehled výjezdů jednotky lze najít jak na webových stránkách, tak i v hasičské vývěsce před obchodem. V případě zájmu mezi sebe rádi přivítáme další nadšené hasiče (jak ty mladé, tak ty dospělé).

  Odkaz na oficiální Facebook Mladých hasičů DR, kde najdete spoustu užitečných informací: ZDE