Z činnosti dolnoradechovských hasičů v prvním pololetí roku 2023

O tom, co se „u našich hasičů“ dělo loňský rok, jste se dočetli v minulých číslech Zpravodaje. Rádi bychom opět navázali a seznámili čtenáře, sousedy i občany vesnice s událostmi SDH Dolní Radechová, které proběhly od ledna do června.

Jednotka měla v tomto období celkem šest výjezdů.

V neděli 15. ledna po poledni vyjela jednotka k rozsáhlému požáru podkroví a střechy rodinného domu v ulici Polská v Náchodě. Na místě zasahovala společně s HZS Náchod, HZS Jaroměř, JSDH Náchod, JSDH Velké Poříčí, JSDH Hronov a JSDH Nové Město nad Metují.

Ve středu 1. února před jednadvacátou hodinou naše jednotka vyjela na pomoc uvízlému linkovému autobusu, který se vlivem velké vrstvy sněhu v prudkém kopci Červěňák zaseknul a nemohl pokračovat v cestě. Dále pomohla třem osobním automobilům. Ve stejný týden v sobotu 4. února jednotka vyjela řešit nebezpečný stav k přehřívajícím se kamnům v Podhájí. K přehřátí došlo vlivem vypadlého elektrického proudu. V rodinném domě se tou dobou nacházela nemohoucí osoba. V sobotu 11. února v půl druhé ráno vyrazila jednotka k požáru odpadků v chodbě bytového domu v ulici Řezníčkova v Náchodě. Na místě spolupracovala s HZS Náchod, JSDH Náchod a JSDH Nové Město nad Metují.

V neděli 16. dubna po dvacáté hodině jednotka vyjela k požáru garáží v areálu společnosti Prádelny a čistírny Náchod a.s. U události zasahovaly s naší jednotkou také jednotky HZS Náchod, JSDH Náchod, JSDH Červený Kostelec, JSDH Nové Město nad Metují a JSDH Česká Skalice.

V sobotu 3. června po osmnácté hodině vyrazila jednotka odklidit spadlý strom, který zasahoval do komunikace v kopci Červeňák.

Hasičský ples se po dvou leté pauze uskutečnil v sobotu 18. února za hojné účasti a velké podpory návštěvníků. K tanci a poslechu zahrála kapela Staněk music. Letos jsme sál nově vyzdobili a jsme rádi, že se tento styl dekorací líbil stejně jako celý ples, který považujeme za úspěšný a těšíme se na další ročník.

V dubnu proběhla také kolaudace nově zrekonstruované hasičárny, kterou již plně využíváme. Ještě nás čeká dotáhnout pár drobností a klubovnu dovybavit nábytkem, ale jinak je už vše tak jak má a těšíme se, až si ji budete moci také prohlédnout na vlastní oči.

V sobotu 13. května se konala na hřišti za halou v Dolní Radechové soutěž okrsku Náchod. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – požární sport a pořadová příprava družstva 3+1. Soutěže se zúčastnilo celkem 5 družstev. V obou kategoriích se družstvo z Dolní Radechové neprobojovalo na bednu.

V pondělí 5. června jsme v hasičské zbrojnici přivítali žáčky z místní mateřské školy, se kterými jsme si povídali o naší práci. Děti slyšely něco o výjezdech, něco ze zdravovědy a prohlédly si automobily i s potřebným vybavením. Za doprovodu blikajícího majáku jsme se s nimi před obědem zase rozloučili. V pátek 9. června jsme prováděli cvičení v ZŠ a MŠ Machov. Námětem cvičení byl požár v kuchyňce. Děti i učitelé vše hravě zvládli a na nás, spolu s kolegy z Horní Radechové, zbylo jen vše prozkoumat a odvětrat. Následovala odměna v podobě ukázky techniky. V pátek 23. června jste nás mohli potkat na školní zahradě při dětském dnu, který škola pořádala.

Přehled výjezdů jednotky lze najít jak na webových stránkách, tak i v hasičské vývěsce před obchodem. V případě zájmu mezi sebe rádi přivítáme další nadšené hasiče (jak ty mladé, tak ty dospělé ).

Závěrem nám dovolte pozvání na 9. září 2023, kdy se sejdeme u příležitosti oslavy výročí 140 let od založení SDH Dolní Radechová. Oslava bude spojena se dnem otevřených dveří nově zrekonstruované hasičárny. Na akci bude zajímavý program pro děti i dospělé. Všichni jste srdečně zváni!

  Odkaz na oficiální Facebook Mladých hasičů DR, kde najdete spoustu užitečných informací: ZDE